Owoce w szkole

Jesteś tu: » Strona startowa » Realizacja programów » Owoce w szkole

 

 

 

PROGRAM "OWOCE W SZKOLE"

      

 

Cel programu

 

   Program Unii Europejskiej „Owoce w szkole” został powołany do życia jako inicjatywa mająca na celu odwrócenie niekorzystnych tendencji dotyczących zwyczajów żywieniowych dzieci, a w szczególności niewystarczającego spożywania owoców i warzyw.

 

 

   Głównymi celami programu są trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw w ich codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego stylu życia poprzez działania towarzyszące o charakterze edukacyjnym realizowane w szkołach.

 

   Program „Owoce w szkole” jest jednym z narzędzi dostępnych dla szkół, dzięki któremu mogą kształtować i rozwijać prozdrowotną edukację najmłodszych uczniów oraz w rzeczywisty sposób wpływać na ich dietę.

 

 

Na czym polega program?

 

   Program ma na celu ukształtowanie wśród dzieci trwałego nawyku spożywania owoców i warzyw, poprzez udostępnianie dzieciom owocówi warzyw oraz specjalne działania edukacyjne promujące zdrową dietę oraz styl życia.

 

   Program skierowany jest do uczniów klas I-III szkół podstawowych. Dzieci otrzymują porcje owocowo-warzywne, które spożywają w szkole. Dzieciom udostępnia się:

 

  • świeże owoce (jabłka, gruszki, truskawki),
  • świeże warzywa (marchew, paprykę słodką, rzodkiewki),
  • soki owocowe, warzywne oraz owocowo – warzywne.

 

 

Witaminowe soki klasy III
czytaj więcej
Zdrowe kanapki klasy I i II
czytaj więcej